Στο φως του Ιησού Χριστού

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα πρώτα κέντρα του χριστιανισμού. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την πόλη και δημιούργησε τη δεύτερη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Αργότερα, απέστειλε δυο Επιστολές στη νέα εκκλησία της Θεσσαλονίκης, που σώζονται ως η Πρώτη και η Δεύτερη Θεσσαλονικείς Επιστολές, που είναι και τα δυο πρώτα γραπτά κείμενα της Καινής Διαθήκης.

Το 306 μ.Χ., η Θεσσαλονίκη απέκτησε έναν πολιούχο άγιο, τον Άγιο Δημήτριο, γέννημα θρέμμα της πόλης, τον οποίο σκότωσε ο Γαλέριος. Τον 9ο αιώνα, οι Βυζαντινοί ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν την πρώτη λογοτεχνική γλώσσα των Σλάβων.

Τον 13ο αιώνα, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ήταν ο σημαντικότερος εξέχων θεολόγος της βυζαντινής περιόδου. Το 1994, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης κοιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Θεσσαλονίκη, που ίδρυσε ο ίδιος και η οποία σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανακαλύψτε την πόλη που δικαιολογημένα θεωρείται το «Κάστρο της Ορθοδοξίας», με μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια έκπαγλης ομορφιάς ανακαλύψτε την «Πόλη των Αγίων».