Άνω Πόλη

Η περιοχή της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης διασώζει σημαντικά στοιχεία από τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης και μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Ένα μαγευτικό μίγμα λιθόστρωτων σοκακιών, παραδοσιακών σπιτιών και εντυπωσιακών μνημείων της Βυζαντινής Εποχής, καθιστούν την Άνω Πόλη ως την η πιο συνεκτική και πολύχρωμη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Εδώ η ατμόσφαιρα  άλλων εποχών, φέρνει την  αύρα και μηνύματα από χρόνους παλιούς και ένδοξους.

Η περιοχή της Άνω Πόλης ουσιαστικά οριοθετείτε από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου φτάνοντας βόρεια ως τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν (μικροκλίμα) και η υπέροχη θέα που προσφέρει ο τόπος, καθιστούν την Άνω Πόλη ως την αγαπημένη περιοχή των επισκεπτών της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης όπως: τα Τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο ναός των Ταξιαρχών, η Μονή Βλατάδων, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Προφήτη Ηλία και το Βυζαντινό Λουτρό της πλατείας Κρίσπου.

Πέρα όμως από τα μνημεία αυτά, στην περιοχή της Άνω Πόλης διασώζεται σε πολλά τμήματα ο παλιός (παραδοσιακός) πολεοδομικός ιστός της πόλης με τους στενούς λιθόστρωτους δρόμους, τα αδιέξοδα, τα μικρά ξέφωτα και τις πλατείες και προπαντός με τα μοναδικά σε λιτότητα, λειτουργικότητα και κομψότητα κτίματα της Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής. Τα κτίσματα αυτά, που κύρια συναντώνται στις περιοχές γύρω από τους ναούς των Ταξιαρχών, Οσίου Δαβίδ, Μονής Βλατάδων, στο Τσινάρι και στους δρόμους Δημ. Πολιορκητή, Αλεξ. Παπαδοπούλου, Θεοφίλου, Αντιόχου, Αμφιτρύωνα, Ηροδότου, Τσαμαδού και Σαχτούρη, δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το πομπώδες και το πολυτελές. Φτιαγμένα με φτωχά και ευτελή υλικά, επιβάλλονται με τη μορφή τους και τη λειτουργική (εσωτερική και εξωτερική) δομή τους. Τυπικό γνώρισμά τους η καθαρή αρχιτεκτονική τους διαρρύθμιση με πολλά στοιχεία κληροδοτημένα και από αυτήν ακόμα την αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση, οι αρχιτεκτονικές "προεξοχές" (σαχνισιά, το "ηλιακό" των βυζαντινών) και οι στεγασμένοι εξώστες ("χαγιάτια"), που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της Ελληνικής Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής.

Το Τσινάρι, με τους ήσυχους λιθόστρωτους δρόμους και τις γοητευτικές ταβέρνες, είναι σαν ένα παραδοσιακό χωριό ακριβώς στην πόλη. Αυτό είναι ένα ευχάριστο μέρος για να ξεκουραστείτε αφού δείτε κάποια από τα πολλά αξιοθέατα που προσφέρει η Άνω πόλη.

Αν ξεκινήσετε το ταξίδι σας από τον Πύργο του Τριγωνίου, που είναι η που είναι το μπαλκόνι της πόλης, θα διαπιστώσετε γιατί η Άνω Πόλη ήταν η αγαπημένη γειτονιά της πόλης εδώ και αιώνες. Το δάσος στα αριστερά σας και όλος ο κόλπος του Θερμαϊκού είναι απλωμένος κάτω από σας. Ακριβώς απέναντι η θάλασσα και οι μαγευτικές κορυφές του Όλυμπου χαρίζουν την αίσθηση πως βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η καλύτερη ώρα για να βρεθείτε εδώ είναι  το απόγευμα. Μάλιστα λέγεται πως αν ο Θεός δεν αγαπούσε αυτή την πόλη δεν θα της χάριζε ένα τόσο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα!

Η επόμενη στάση είναι το Επταπύργιο. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο γνωστό και από τις δεκάδες ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν για την ιστορία του, ήταν ένα φρούριο της πόλης από τους πρώτους αιώνες μ.Χ., ενώ μέχρι το 1989 λειτουργούσε ως φυλακή, αποτελώντας για πολλά χρόνια σύμβολο φόβου για την πόλη, λόγω του βίαιες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Το 1989 η φυλακή μεταφέρθηκε αλλού και το Επταπύργιο, χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Λίγο πιο ψηλά, στα Χίλια Δέντρα, στον διάσημο Κεδρινό λόφο συναντάμε τον  Ζωολογικό Κήπο της πόλης. Σε κοντινή απόσταση στην  περιοχή του Αγίου Παύλου κυριαρχεί η μεγαλοπρεπής εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο των Εθνών, λίγο πάνω από το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου, καθώς η περιοχή συνδέεται με το πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη το 50 μ.Χ. Πολύ κοντά βρίσκονται οι "Κήποι του Πασά", το όμορφο πάρκο που βλέπει στους ανατολικούς τοίχους, το οποίο θα σας ανταμείψει με δροσερές στιγμές σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας.

Η Άνω Πόλη είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης με τα περισσότερα καλά κρυμμένα μυστικά και σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε.

Διεύθυνση: Άνω Πόλη, 54633 Θεσσαλονίκη


Οδηγίες -> Πως να φτάσετε
More in this category: Πλατεία Ναυαρίνου »