Οι Κήποι του Πασά

Στη βόρεια πλευρά του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση αναπνοής από την επιβλητική εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, συναντάμε μια πράσινη όαση με πεύκα και ασυνήθιστες πέτρινες κατασκευές. Αυτή η φανταστική αρχιτεκτονική που θυμίζει  Γκαουντί, επικεντρώνεται γύρω από ένα περίτεχνο σιντριβάνι που περιβάλλεται από μια σήραγγα που δεν οδηγεί πουθενά.

Οι «κήποι του Πασά» που αποτελούσε κήπο του Νοσοκομείου,  είναι ένα περιφραγμένο καταπράσινο πάρκο που δημιουργήθηκε το 1904 σε μια  έκταση περίπου 2.000 τ.μ., με έντονη κλίση και θέα προς την πόλη. Σώζονται: ένα σιντριβάνι και γύρω από αυτό μια σήραγγα, μια στέρνα για τη συγκέντρωση του νερού, μια χαμηλή πύλη που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο και ένα υπερυψωμένο καθιστικό. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με δρομάκια και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα.

Το όνομα του κήπου υποδεικνύει την ευχάριστη αίσθηση που δίνει η θέση του κήπου στον επισκέπτη, με γωνιές για αναψυχή για τα παιδιά και παγκάκια για να θαυμάσει τις απόψεις της πόλης και στο βάθος τον Θερμαϊκό.

Διεύθυνση: Άγιος Παύλος, 54634 Θεσσαλονίκη


Τιμές εισιτηρίων: Δωρεάν


Οδηγίες -> Πως να φτάσετε