Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων στεγάζεται στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις είτε από τις μόνιμες συλλογές της είτε σε συνεργασία με φορείς, μουσεία κλπ. στους τρεις εκθεσιακούς της χώρους, στην Casa Bianca, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ, κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Ιδρύθηκε το 1966 ως τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης και αρχικά στεγάστηκε σε δύο αίθουσες που της παραχωρήθηκαν εντός του μεγάρου της ΧΑΝΘ. Το 1974 αποσπάστηκε από τη δικαιοδοσία της Βιβλιοθήκης ως μέλος της κοινής διεύθυνσης Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης – Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας του μεγάλου σεισμού που έπληξε το 1978 την πόλη, η πινακοθήκη σταμάτησε τη λειτουργία της μέχρι το 1982 ενώ τον Δεκέμβριο του 1986 μεταφέρθηκε στη Βίλλα Μορντώχ. Κατά το 2013, η πινακοθήκη μεταστεγάστηκε στο παλιό αρχοντικό Κάζα Μπιάνκα.

Η πρώτη της συλλογή της πινακοθήκης συγκροτήθηκε από έργα που βρίσκονταν στην κατοχή του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω δωρεών και αγορών των προηγούμενων ετών. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση της συλλογής έργων χαρακτικής, τα οποία εκτέθηκαν στους χώρους της πινακοθήκης αλλά και σε άλλα κτίρια της πόλης. Το 1985 η συλλογή της πινακοθήκης εμπλουτίστηκε σημαντικά μέσω της μαζικής απόκτησης έργων Θεσσαλονικιών καλλιτεχνών.

Η πινακοθήκη διαθέτει μεταξύ άλλων, έργα του Νικόλαου Γύζη, του Γιώργου Παραλή, του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Ν.Γ. Πεντζίκη, της Βάσως Κατράκη, του Σπύρου Βασιλείου, της Όπυς Ζούνη, του Αλέκου Φασιανού, του Παναγιώτη Τέτση, του Σπύρου Παπαλουκά, του Μιχαήλ Τόμπρου, του Κενάν Μεσαρέ, του Σωτήρη Χρηστίδη, του Αγήνορα Αστεριάδη κλπ.

Τα έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, που γεννήθηκε στην Τήνο το 1842 και σπούδασε στη Αθήνα και στο Μόναχο, αποτελούν την μεγαλύτερη και σημαντικότερη δωρεά έργων της πινακοθήκης.

Η συλλογή της οικογένειας Γύζη, από την οποία προέρχονται, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1999. Το 2001 με την συμπλήρωση 100 χρονών από το θάνατο του καλλιτέχνη, πραγματοποιήθηκε η έκθεση, “O Γύζης στην Τήνο” με τα έργα της συλλογής και αμέσως μετά η οικογένεια του ζωγράφου δώρισε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τη συλλογή της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στεγάζεται μόνιμα, στον πρώτο όροφο της Casa Bianca.

Η έκθεση περιλαμβάνει πορτρέτα της οικογενείας Γύζη, αφίσες και διπλώματα, ηθογραφικά, θρησκευτικά και αλληγορικά θέματα, νεκρές φύσεις καθώς και σχέδια και ελαιογραφίες από τη Βαυαρία και το Τιρόλο.

Επίσης, σημαντική είναι η συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων της Δημοτικής Πινακοθήκης, σε φορητές εικόνες που δημιουργήθηκαν στα ζωγραφικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της βυζαντινής εποχής αλλά και της οργανικής συνέχειάς της στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Οι εικόνες της Δημοτικής Πινακοθήκης διαγράφουν διαχρονικά την πορεία της βυζαντινής ζωγραφικής από τις αρχές του 14ου αι., μία λαμπρή εποχή της βυζαντινής τέχνης, ως τον 19ο αιώνα με την ποικιλία των καλλιτεχνικών τάσεων.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 16:00, τελευταία είσοδος 15:45

Γενί Τζαμί Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 11:00 - 15:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά, τηλέφωνο +30 2310 857978

Αλατζά Ιμαρέτ Τρίτη - Κυριακή 11:00 - 18:00, Δευτέρα κλειστά, τηλέφωνο +30 2310 278587


Τιμές εισιτηρίων: Δωρεάν


Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμιστοκλή Σοφούλη, 54646 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2313 318538

Ιστοσελίδα: Casa Bianca

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε