Ομπρέλες

Οι "Ομπρέλες", ένα εμβληματικό εικαστικό έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Εντοπίζονται σε κεντρικότατο σημείο κατά μήκος της Νέας Παραλίας (στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλησίον του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς) σε εκτεινόμενη προς τη θάλασσα εξέδρα και γοητεύουν τους περαστικούς με την επιβλητικότητα και το μέγεθός τους. Έχουν ύψος 13 μ. και δίνουν την εντύπωση πως θα αγγίξουν τον ουρανό.

"Η ομπρέλα σαν αντικείμενο προστατευτικό είναι οικείο σε όλο τον κόσμο. Όλοι βρίσκουμε προστασία και θαλπωρή κάτω από τον ανάλαφρο θόλο της, καταιγίδες, άγριος ήλιος, τρυφερές συναντήσεις... Θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε σαν αντικείμενο κοινό στη χρήση του και φανταστικό στην τέχνη" είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος.

Το πρώτο γλυπτό με το συγκεκριμένο θέμα είναι μια ομπρέλα που ελεύθερα αιωρείται στο χώρο και διαπερνάται από χαλύβδινες ευθείες. Εδώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης συνόδευσε το γλυπτό με έναν ευδιάκριτο συμβολισμό μιας ομπρέλας απέναντι στον πυρηνικό όλεθρο, μια ειρωνεία απέναντι στην αντιπυραυλική προστασία που ευαγγελιζόταν η Δύση απέναντι στην απειλή από την ατομική βόμβα των αντιπάλων καθώς ένα τέτοιο όπλο τελικά δεν κάνει διακρίσεις και διαπερνά κάθε άμυνα, όπως οι ράβδοι διαπερνούν την πρώτη αυτή Ομπρέλα.

Το γλυπτό που κοσμούσε την είσοδο της 45ης Biennale της Βενετίας, τοποθετήθηκε τελικά το 1997 στην παραλία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Σήμερα οι “Ομπρέλες” της Θεσσαλονίκης, εικαστικό έργο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα γλυπτά παγκοσμίως.

Διεύθυνηση: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 7, 54640 Θεσσαλονίκη


Οδηγίες -> Πως να φτάσετε