Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ιδρύθηκε το 1972 με την δωρεά ολόκληρης της περιουσίας καθώς και της συλλογής έργων τέχνης του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου. Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο στην βόρεια πλευρά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1999.

Η αρχική δωρεά του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου περιλαμβάνει διάφορα έργα τέχνης από ποικίλους πολιτισμούς και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πυρήνα της συλλογής του Ιδρύματος. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι της συλλογής αποτελούν τα έργα σημαντικών Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο και 20ό αιώνα: γλυπτά, λάδια, σχέδια, χαρακτικά και ακουαρέλες. Η αρχική συλλογή εμπλουτίστηκε στην συνέχεια με τις δωρεές πολλών φίλων της τέχνης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, Γεώργιος Μουρέλος, Δημήτριος Τσάμης και άλλοι. Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος περιλαμβάνει πάνω από  15000 τόμους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη δωρεά του ζεύγους Σπητέρη, του Δημητρίου Τσάμη και των κληρονόμων του Μαρίνου Καλλιγά.

Πυρήνας της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών είναι η δωρεά Τέλλογλου που περιλαμβάνει έργα τέχνης από διάφορους πολιτισμούς: ειδώλια, κυρίως της ελληνιστικής εποχής, κορινθιακά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αγγεία, περσικές μινιατούρες, δείγματα αραβικής και κινέζικης τέχνης (βάζα, πανώ, πιάτα), καθώς και ταϋλανδέζικα ξυλόγλυπτα. Ο κύριος κορμός της συλλογής είναι έργα σημαντικών Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα: λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά. Αξιόλογη επίσης είναι και η συλλογή των κεραμικών έργων του Πάνου Βαλσαμάκη.

Μετά τη δημιουργία του Τελλογλείου Ιδρύματος η συλλογή εμπλουτίστηκε με αγορές αντιπροσωπευτικών έργων ζωγραφικής και γλυπτικής της νεοελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντικές στην πορεία του στάθηκαν και οι δωρεές που δέχτηκε το Ίδρυμα από καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Μεταξύ αυτών η δωρεά του τεχνοκριτικού Τώνη Σπητέρη και της γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη, οι οποίοι παραχώρησαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα το αρχείο τους, τη συλλογή έργων τους και το σύνολο του έργου της Ιωάννας Σπητέρη.

Το Σεπτέμβριο του 2001 ο συλλέκτης Δημήτριος Τσάμης χάρισε στο Ίδρυμα τμήμα της συλλογής του, που περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και λιγότερα γλυπτικής της νεοελληνικής τέχνης.

Ακόμη, πολλοί καλλιτέχνες δώρισαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα δείγματα της δουλειάς τους. Έτσι, στη συλλογή του Ιδρύματος αντιπροσωπεύονται η Επτανησιακή Σχολή του 18ου αιώνα (Νικ. Καντούνης) και οι σημαντικότεροι Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα (Νικ. Γύζης, Σ. Σαββίδης, Ευάγ. Ιωαννίδης, Νικ. Λύτρας, Κ. Παρθένης, Γερ. Στέρης, Φ. Κόντογλου, Κ. Μαλέας). Επίσης, εκπροσωπούνται οι σημαντικότεροι Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως ο Γ. Σπυρόπουλος, ο Γ. Μπουζιάνης, ο Θ. Τσίγκος, ο Ν. Εγγονόπουλος, ο Δ. Μυταράς και πολλοί άλλοι. Αρκετοί είναι και οι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, έργα των οποίων υπάρχουν στη συλλογή: Ν. Γ. Πεντζίκης, Παραλής, Ν. και Ξ. Σαχίνης, Λ. Βενετούλιας, Κ. Λούστας.

Στη συλλογή του Τελλογλείου επίσης ανήκει το μνημειώδες έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου» του Αδ. Διαμαντή, το οποίο εκτίθεται μόνιμα στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος. Η γλυπτική αντιπροσωπεύεται με έργα του Γερ. Σκλάβου, του Χρ. Καπράλου, της Ν. Πάστρα, του Δ. Αρμακόλα, του Κυρ. Καμπαδάκη, του Κ. Κουλεντιανού και άλλων σημαντικών γλυπτών. Εξαιρετική είναι και η συλλογή των χαρακτικών και σχεδίων του Ιδρύματος, η οποία εμπλουτίστηκε σημαντικά από τη δωρεά Σπητέρη και κυρίως απο τη δωρεά Τσάμη.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 - 14:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 18:00, Δευτέρα κλειστό


Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 5 €, μειωμένο 2,5 €


Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 159A, 54636 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2310 247111

Ιστοσελίδα: teloglion.gr

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε