Γύρος Θεσσαλονίκης

Θα αναρωτιέστε αφού παράγεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σχεδόν με διάφορες παραλλαγές σχεδόν σε όλο τον κόσμο, γιατί ονομάζεται Γύρος Θεσσαλονίκης. Δε μπορούμε να σας πούμε περισσότερα…το γιατί θα το καταλάβετε όταν δοκιμάσετε τον αυθεντικό γύρο Θεσσαλονίκης, γιατί η ποιότητα και η ποσότητα είναι που κάνουν τη διαφορά!

Ο γύρος πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη "γύρα", ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα όπου περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά. Ο γύρος φτιάχνεται κυρίως με χοιρινό κρέας, ωστόσο υπάρχουν παραλλαγές με κρέας κοτόπουλου, αρνιού και κιμά - όπως το κεμπάπ. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα, αλλά και ως μερίδα. Στην Θεσσαλονίκη εκτός από μουστάρδα, κέτσαπ, τηγανιτές πατάτες, κρεμμύδι και ντομάτα, σερβίρεται και με τζατζίκι, αλλά και με άλλες αλοιφές – σαλάτες, όπως χτυπητή, ρωσική, πάπρικα κ.α..

Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Σήμερα, παραδοσιακά γυράδικα θα βρείτε σε όλη την Θεσσαλονίκη.