Καβάλα

Η ιστορία της πόλης και της περιοχής φτάνει, σύμφωνα με τα ευρήματα, στην προϊστορική εποχή. Τον αρχικό πυρήνα της αποτελεί η συνοικία της Παναγίας που κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα.

Σε αυτήν την πόλη ο Απόστολος Παύλος φτάνει για να διδάξει για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ. και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία Xριστιανή.

Πάνω στην τριγωνική χερσόνησο του λόφου της Καβάλας, μέχρι το 1864 περιοριζόταν η παλιά πόλη, που ήταν συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της βυζαντινής Χριστούπολης. Μέσα στον ίδιο χώρο, η ίδια πόλη παρουσιάζεται, σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικό όνομα. Κάθε όνομα είναι χαρακτηριστικό και αντιστοιχεί σε μια ιστορική περίοδο. Η Νεάπολη στην αρχαία περίοδο, η Χριστούπολη στη βυζαντινή και η Καβάλα στη νεότερη.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη ισοπεδώθηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξανάγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη όψη της και δίκαια θεωρείτε το Μόντε Κάρλο της Ελλάδας, η πόλη που ύμνησαν ποιητές και συγγραφείς.

Ξεκινήστε την περιπλάνηση σας από  το επιβλητικό το Φρούριο, σήμα κατατεθέν και ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της Καβάλας όπου θα σας ανταμείψει η υπέροχη θέα. Γύρω απλώνεται η παλαιά πόλη, με την Εκκλησία της Παναγίας και το φάρο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Παναγία εκτός από το κάστρο και την ακρόπολη είναι, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας. Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι. Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Η τελευταία κτίστηκε μετά το 1965 πάνω στην παλιότερη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική.

Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Καβάλας, κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο είναι οι Καμάρες. Αποτελούν τμήμα ενός μεγάλου συστήματος ύδρευσης του τότε άνυδρου βράχου της Παναγίας, όπου ήταν κτισμένη η αρχαία και μεσαιωνική πόλη.

Σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε το μνημείο του Απόστολου Παύλου.  Πρόκειται για ψηφιδωτή παράσταση του οράματος του Αποστόλου που τον καλούσε να έρθει στη Μακεδονία και πίσω της υπάρχει  ένα μνημείο και υπολείμματα από βάση κίονα: Σύμφωνα με την παράδοση επάνω του υπάρχει αποτύπωμα από το πρώτο πάτημα του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιό τζαμί, ενώ οι γύρω πεζόδρομοι είναι ένα από τα πιο όμορφα και σημεία της πόλης.

Η Καβάλα θεωρείτε η Μέκκα του καπνού.  Μέχρι το 1900 οι περισσότερες καπναποθήκες συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή περιοχή του Αι Γιάννη και του κέντρου, ώστε να γίνεται εύκολα η μεταφορά και φόρτωση των καπνών στα καράβια και οι παλιές καπναποθήκες είναι διάσπαρτες στο κέντρο της πόλης. Το μουσείο Καπνού της πόλης είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο με θεματικές ενότητες που καταγράφουν την σύγχρονη διαδρομή του καπνού στην πόλη. Η συλλογή περιλαμβάνει εργαλεία καλλιέργειας καπνού, μηχανήματα εμπορικής επεξεργασίας του, φωτογραφικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα.

Συνεχίστε την περιήγηση σας στο κέντρο της πόλης, ανακαλύπτοντας  τα όμορφα νεοκλασικά κτήρια, τους πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, τις ταβέρνες δίπλα στα κύματα, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε μεσογειακή αλλά και την ντόπια κουζίνα, εξαιρετικά καφέ και πολλά εμπορικά καταστήματα.

Μην ξεχάσετε στην περιήγηση σας να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό  Μητροπολιτικό Ναό του Πολιούχου της πόλης Αποστόλου Παύλου στο τέρμα της οδού Ομονοίας, που είναι ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, δικαία θεωρείτε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας με το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου να  καταλαμβάνει η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Νεάπολις - Χριστούπολις - Καβάλα», με θέμα τη διαχρονική παρουσία της πόλης μέσα από τα μνημεία της, αξίζει την επίσκεψη σας.

Επίσης μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τον  αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τον οικισμό της Λυδίας, όπου βρίσκεται το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής.

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα visitkavala.gr

Δήμος Καβάλας - Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης
Διεύθυνση: Πλατεία Ελευθερίας, Ίωνος Δραγούμη & Ελ. Βενιζέλου, 65302 Καβάλα
Χειμερινό ωράριο Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 - 20:30, Καλοκαιρινό ωράριο από Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 - 21:00

Ιστοσελίδα: visitkavala.gr

Email: touristinfo@visitkavala.gr

Επικοινωνία: +30 2510 231011

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 153 klm


Λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη: Σταθμός "Μακεδονία", γραφείο κρατήσεων: +30 2310 595422, ιστοσελίδα: ktelkavalas.gr

Χρήσιμες πληροφορίες:
• Η οδική απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας είναι 152.7 χλμ.
• Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα είναι με αυτοκίνητο  και διαρκεί περίπου  1 ώρα και 40 λεπτά.
• Υπάρχουν καθημερινές αναχωρήσεις λεωφορείων από τη Θεσσαλονίκη για την Καβάλα.  Για το πρόγραμμα των αναχωρήσεων και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ΚΤΕΛ Καβάλας. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 - 2,5 ώρες.

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε
Image