Βεργίνα - Αιγές η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου το 1977 κοντά στο χωριό Βεργίνα έφεραν στο φως ευρήματα που απέδειξαν ότι η περιοχή ταυτίζεται με την πόλη των Αιγών, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Επρόκειτο για μία σειρά ασύλλητων βασιλικών τάφων, που βρίσκονταν κάτω από ένα λόφο.Ένας από αυτούς ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καιθεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα.

Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για την διάσωση των τοιχογραφιών. Εδώ βρίσκονται η χρυσή λάρνακα, που περιείχε τα οστά του Φιλίππου καθώς και το εντυπωσιακό στεφάνι βελανιδιάς που έφερε. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια. Ζυγίζει 714 γραμμάρια.

Το καλοκαίρι του 336 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄, εκλεγμένος ηγεμόνας και αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων, αποφάσισε να γιορτάσει στις Αιγές την παντοδυναμία του με μια πρωτοφανή σε λαμπρότητα γιορτή. Καθώς, ακολουθώντας την ιερή πομπή, έμπαινε στο θέατρο, συνάντησε το μαχαίρι του δολοφόνου και έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των συγκεντρωμένων. Ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και φρόντισε να θάψει τον πατέρα του στην βασιλική νεκρόπολη των Αιγών με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στην αρχή της άνοιξης του 334 π.Χ. ο νεαρός βασιλιάς θα ξεκινήσει από τις Αιγές την μεγάλη εκστρατεία που θα τον κάνει κοσμοκράτορα. Οι νέες τάσεις και τα ρεύματα που γεννήθηκαν στο περιβάλλον του Φιλίππου Β΄ θα μεταλαμπαδευτούν από τον Αλέξανδρο στην Ελληνιστική Οικουμένη και θα γίνουν τα θεμέλια του λαμπρού νέου κόσμου.

Η ιστορία του κόσμου άλλαξε, όμως, η παλιά βασιλική καθέδρα πέρασε στο περιθώριο. Ακολουθώντας τη μοίρα του βασιλείου οι Αιγές καταστράφηκαν μετά την ήττα του 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ξέπεσαν και σιγά-σιγά ξεχάστηκαν. Ώσπου το 1977 η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου χάρισε στον τόπο ξανά το όνομά του και η ιστορία της Μακεδονίας άρχισε να ξαναγράφεται.

Περιηγηθείτε στις Αιγές

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος των Αιγών αποτελείται από το Πολυκεντρικό Μουσείο, το Ανάκτορο, το άστυ, την ακρόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Η περιήγηση στο χώρο τόσο στις επισκέψιμες εκθέσεις, όπως η Βασιλική Συστάδα Φιλίππου Β’ ή στις υπό κατασκευή (στο Νέο Κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου), σε συνδυασμό με τις υπαίθριες ενότητες μνημείων (Ανάκτορο, Βασιλική Συστάδα των Τημενιδών), που συντηρούνται και αναδεικνύονται, αλλά και το Ψηφιακό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και το Δίκτυο Ψηφιακής Περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και προβλέπεται στο τέλος του 2015 να είναι προσιτές στο κοινό, προσφέρουν μία συνολική και δυναμική άποψη της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων και του ιστορικού της βάρους.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη Κλειστό, Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή 09:00 - 17:00


Τιμές εισιτηρίων: ολόκληρο 12, μειωμένο 6
 Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους ισχύει μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες (αφορά το μεμονωμένο εισιτήριο).
 
Ενιαίο Εισιτήριο: ολόκληρο 14€, μειωμένο 7
Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για τρεις ημέρες και περιλαμβάνει: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Χρήσιμες πληροφορίες:
• Η οδική απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης Βεργίνας είναι 77 χλμ.
• Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε από τη Θεσσαλονίκη στην Βεργίνα είναι με αυτοκίνητο  και διαρκεί περίπου  50 λεπτά.

Διεύθυνση: Αρχαιολογικός χώρος Αιγές, 59100 Βεργίνα, Ημαθία


Επικοινωνία: +30 23310 92347

Ιστοσελίδα: aigai.gr
Image
More in this category: « Μετέωρα Δίον »