Πλατεία Αριστοτέλους

Η περίφημη πλατεία Αριστοτέλους και η συνεχόμενη της οδός Αριστοτέλους, πήραν τη σημερινή τους μορφή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 κατά την οποία καταστράφηκε σημαντικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τότε σχεδιάστηκε η νέα Θεσσαλονίκη με βάση σχέδιο που εκπόνησε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ.

Η Πλατεία που φέρει τιμητικά το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Αριστοτέλη,  συνδυάζει στοιχεία από τη βυζαντινή και τη δυτική αρχιτεκτονική, με στοές κιονοστοιχίες, καμάρες, εξώστες, που θυμίζουν τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και δίνουν το δικό τους χρώμα στη σύγχρονη πόλη.

Είναι μια από τις πιο διάσημες πλατείες των Βαλκανίων και αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής στη Θεσσαλονίκη με μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης. Με πολλές και εξαιρετικές επιλογές καταστημάτων, όπως καφέ, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια - ταβέρνες με υπαίθρια τραπέζια στα πεζοδρόμια της πλατείας, προσφέρει όχι μόνο τέρψη και αναψυχή αλλά επιπλέον και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Δύο εμβληματικά κτίρια περιβάλλουν σε ημικύκλιο την πλατεία, το ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel» και το «Ολύμπιον» πολιτιστικό κέντρο, με κινηματοθέατρο και αίθουσες εκδηλώσεων.

Διεύθυνση: Πλάτεια Αριστοτέλους, 54624 Θεσσαλονίκη


Οδηγίες -> Πως να φτάσετε
More in this category: « Οι Κήποι του Πασά