Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1975 και αποτέλεσε τον πρώτο οργανωμένο εικαστικό μουσειακό φορέα της πόλης, με σκοπό την προβολή και διάδοση της νεοελληνικής τέχνης, κυρίως της τέχνης του βορειοελλαδικού χώρου, και την παράλληλη αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής και παιδείας του κοινού.

Η πινακοθήκη στεγάζεται στο Μέγαρο Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έργο του αρχιτέκτονα Βασ. Κασσάνδρα και καλύπτει προς το παρόν έκταση 500 τ.μ. του τελευταίου ορόφου του κτηρίου.

Τα 200 περίπου έργα της συλλογής προέρχονται από αγορές που πραγματοποίησε η πινακοθήκη κατά τα εικοσιτέσσερα χρόνια της λειτουργίας της, από δωρεές των ίδιων των καλλιτεχνών προς την πινακοθήκη αλλά και από τα διάφορα κληροδοτήματα προς την Ε.Μ.Σ. κατά τη διάρκεια της άνω των πενήντα ετών λειτουργίας της.

Παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με τις σημαντικότερες τάσεις της τέχνης του 20ου αι., ιδιαιτέρως δε να έχει μια ικανοποιητική εικόνα της εικαστικής δημιουργίας του βορειοελλαδικού χώρου, αφού ο βασικός πυρήνας των έργων της συλλογής περιλαμβάνει καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, χωρίς να λείπουν και έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εκτός από την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής της, η Πινακοθήκη διοργανώνει και περιοδικές εκθέσεις, είτε μεγάλων δημιουργών της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, είτε εκθέσεις των μελών των σημαντικότερων συλλογικών οργάνων των καλλιτεχνών.

Ωράριο λειτουργίας: Κυριακή - Παρασκευή 09:00 - 14:00, Δευτέρα κλειστό


Τιμές εισιτηρίων: Δωρεάν


Διεύθυνση: Νικολάου Γερμανού 1, 54621 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2310 238601

Ιστοσελίδα: ems.gr

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε