Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το πολυβραβευμένο Μουσείο της Θεσσαλονίκη είναι το σημαντικότερο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον κόσμο. Έργο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκκου, το 2005 έλαβε την τιμητική διάκριση του Μουσείου της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Κρόκκος προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από ένα μουσείο.Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το κτίριο, λιτό και απέριττο, με υλικά μοντέρνα που διακρίνονται για τους εξαιρετικά επεξεργασμένους συνδυασμούς και την υψηλή ποιότητα κατασκευής τους, συνδυάζει στοιχεία του μοντερνισμού και της ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Απέσπασε ειδική διάκριση από διεθνή επιτροπή στον διαγωνισμό «Βραβεία 2000» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και το 2001 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και έργο τέχνης.

Σχεδιασμένο εξαιρετικά με μοναδικά εκθέματα της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής και μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται κυρίως από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, προσφέρει  μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. 

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται σε 11 αίθουσες. 

Στην πρώτη αίθουσα υπό τον τίτλο ''Ο παλαιοχριστιανικός ναός'' προσεγγίζεται η αρχιτεκτονική και ο διάκοσμος των ναών κατά τους πρώτους αιώνες του θριάμβου του χριστιανισμού και ιδιαίτερα κατά τον 5ο και 6ο αι. 

Στη δεύτερη αίθουσα υπό τον τίτλο ''Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία'' εξετάζεται ο ιδιωτικός και δημόσιος βίος του ανθρώπου της παλαιοχριστιανικής εποχής. 

Η τρίτη αίθουσα φέρει τον τίτλο ''Από τα Ηλύσια Πεδία στο Χριστιανικό Παράδεισο''. Στην έκθεση αυτή διερευνούνται οι επιβιώσεις στοιχείων της αρχαίας παράδοσης και οι αλλαγές που έφερε ο χριστιανισμός στο πεδίο της πίστης για τη μετά θάνατο ζωή. 

Στην τέταρτη αίθουσα αναπτύσσεται η έκθεση ''Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών''. Στην έκθεση σχολιάζονται με αρχαιολογικό και πληροφοριακό υλικό θέματα της εποχής της Εικονομαχίας και της μεσοβυζαντινής περιόδου (9ος-12ος αι.). 

Στην πέμπτη αίθουσα αναπτύσσσεται η έκθεση ''Οι Δυναστείες των βυζαντινών αυτοκρατόρων''. Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά οι αυτοκρατορικές δυναστείες του Βυζαντίου από τον Ηράκλειο (610-641) μέχρι τους Παλαιολόγους (1261-1453). 

Στην έκτη αίθουσα αναπτύσσεται η έκθεση ''Το βυζαντινό κάστρο''. Στην έκθεση παρουσιάζονται με αρχαιολογικό και πληροφοριακό υλικό η οργάνωση του κάστρου και η καθημερινή ζωή και παραγωγή μέσα και έξω από αυτό. 

Στην έβδομη αίθουσα αναπτύσσεται η έκθεση ''Το λυκόφως του Βυζαντίου 1204-1453'', στην οποία παρουσιάζονται οι τελευταίοι αιώνες ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας που οριοθετούνται από τις δύο αλώσεις της Κωνσταντινούπολης, από τους Λατίνους (1204) και τους Οθωμανούς Τούρκους (1453). 

Στη συνέχεια εκτίθενται δύο ιδιωτικές συλλογές που έχουν δωριθεί στο Μουσείο. Στην έκθεση της συλλογής της Ντόρης Παπαστράτου παρουσιάζονται ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά του 18ου-19ου αι. Στην έκθεση της συλλογής Δημητρίου Οικονομόπουλου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα κάθε κατηγορίας, όπως κεραμικά, νομίσματα, εκκλησιαστικά αντικείμενα και έγγραφα, με έμφαση στις εικόνες που αποτελούν τον κύριο όγκο της Συλλογής. 

Το Μουσείο, διοργανώνει επίσης περιοδικές εκθέσεις με επιστημονικά τεκμηριωμένο και διεθνώς δόκιμο μουσειολογικά τρόπο παρουσίασης. Ενθαρρύνει την ψυχαγωγική και παιδευτική επαφή του κοινού με τις εκθέσεις του με τα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα που διοργανώνει. Εκδίδει ετησίως περιοδικό στο οποίο παρουσιάζονται η δραστηριότητα του Μουσείου και σύντομα αλλά περιεκτικά άρθρα που αφορούν έργα από τις συλλογές του.

Οι φωτογραφίες του μουσείου είναι από την ιστοσελίδα mbp.gr/en/home

Ωράριο λειτουργίας:

Καλοκαιρινό ωράριο 7 Απριλίου 2017 - 31 Οκτωβρίου, καθημερινά 8:00 - 20:00

Χειμερινό ωράριο 1 Νοεμβρίου 2016 - 31 Μαρτίου, καθημερινά 9:00 - 16:00


Τιμές εισιτηρίων:

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου, κύριο εισιτήριο 8 €, μειωμένο εισιτήριο 4 €

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου, εισιτήριο 4 €

Συνδυασμένο εισιτήριο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, Αίθουσα Γκαλερίων

κύριο εισιτήριο 15 €, μειωμένο εισιτήριο 8 € (διάρκεια 3 ημέρες)


Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2313 306400

Ιστοσελίδα: mbp.gr

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε