Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αποστολή του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, όσο και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας.

Τα αρχεία και η συλλογή του περιλαμβάνουν 90.000 περίπου φωτογραφικά αντικείμενα της περιόδου 1890-2015, στα οποία περιλαμβάνονται το αρχείο Γιάννη Στυλιανού, το αρχείο Σωκράτη Ιορδανίδη, το αρχείο Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του αρχείου Fred Boissonnas. Η σύγχρονη συλλογή του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

Το ΜΦΘ οργανώνει ανά διετία διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης (ξεκίνησε το 1988), το οποίο συνιστά σταυροδρόμι της ελληνικής φωτογραφίας με τη διεθνή σκηνή. Η δραστηριότητα του ΜΦΘ είναι εθνικής εμβέλειας, ενώ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της ελληνικής φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο. Στα είκοσι περίπου χρόνια της λειτουργίας του έχει υλοποιήσει εκατοντάδες εκθέσεις και δράσεις στη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή 11:00 - 19:00, Παρασκευή 11:00 - 22:00


Τιμές εισιτηρίων:

- Γενική Είσοδος: 2,00 €

- Φοιτητές/ Άτομα άνω των 65 ετών/ Πολύτεκνοι/ Μέλη φωτογραφικών ομάδων με ενημερωμένη κάρτα/ Ομαδικές (άνω των 5 ατόμων)-Σχολικές επισκέψεις: 1,00 €

- ΑμεΑ/ Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φωτογραφίας & Κινηματογράφου/ Υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ.Α./ Δημοσιογράφοι/ Ξεναγοί/ Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία/ Κάτοχοι κάρτας ICOM-ΥΠ.ΠΟ.Α.-ανεργίας: 0,00 €

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα γκρουπ άνω των 10 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.


Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2310 566716

Ιστοσελίδα: thmphoto.gr

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε