Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

Ο μικρός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Παλαιών Πατρών Γερμανού, κοντά στην Καμάρα και μεταξύ των εκκλησιών Υπαπαντής και Παναγούδας.

Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στην Παναγία. Ήταν πιθανώς ιδιωτική εκκλησία, η οποία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δε μετατράπηκε σε τζαμί λόγω των μικρών διαστάσεών της.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον σπάνιο τύπο του εγγεγραμμένου τετράκογχου: Μέσα στην τετράγωνη κάτοψη του ναού εγγράφονται τέσσερεις κόγχες. Ένας μεγάλος τρούλος καλύπτει τον ναό. Μέσα σε αυτόν βρέθηκε εντοιχισμένο νόμισμα που επιτρέπει τη χρονολόγηση του ναού στα 1350. Το 1936 προστέθηκε στα δυτικά νάρθηκας.

Ο μεγάλος σεισμός του 1978 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον ναό και οδήγησε σε εκτεταμένες επισκευές. Κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκε η αρχική θέση της Αγίας Τράπεζας και το εγκαίνιο του ναού, μια μικρή μολύβδινη λειψανοθήκη. Στη βόρεια και νότια κόγχη καθώς και γύρω από τον ναό εντοπίστηκαν τάφοι, γεγονός που δείχνει ότι το μνημείο ήταν κοιμητηριακό.

Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του τρούλου, όπου στην κορυφή παριστάνεται η Ανάληψη του Χριστού και στη βάση του η Θεία Λειτουργία. Στην παράσταση της Θείας Λειτουργίας ο Χριστός δεν περιβάλλεται από αγγέλους, αλλά από ιεράρχες, διακόνους, ψάλτες και πιστούς. Συνεπώς εδώ δεν έχουμε την απεικόνιση της Ουράνιας Λειτουργίας, αλλά της επίγειας Θείας Λειτουργίας, όπως αυτή εξελίσσεται στην εκκλησία.

Ωράριο λειτουργίας: Κάθε μέρα 16:30 - 12:00, κάθε Παρασκευή βράδυ 21:00 αγρυπνία


Οδηγίες: Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα.


Τιμές εισιτηρίων: Δωρεάν


Πανηγυρίζει: 6 Αυγούστου


Διεύθυνση: Εγνατίας 140 & Παλαιών Πατρών Γερμανού, 54622 Θεσσαλονίκη


Επικοινωνία: +30 2310 204150

Οδηγίες -> Πως να φτάσετε